Mýty o dia cukrovinkách na pokračování

Vydání: Číslo 4/2011

Mýtus 4: Diabetik je chudák, téměř invalida!

Uvažovat takto je velká chyba. Pacient s diabetem má šanci žít zcela plnohodnotným životem jako lidé z jeho okolí. Pokud poctivě dodržuje určitá pravidla a řídí se pokyny lékařů, není prakticky omezen v žádné činnosti. Problémem jsou chronické komplikace diabetu, které jsou důsledkem mnohaleté špatné kompenzace diabetu.

Mýtus 5: Cukrovka 2. typu je cukrovka stařecká.

Dříve byla skutečně cukrovka 2. typu diagnostikována u pacientů v pokročilejším věku. Vzhledem k současnému trendu životního stylu, kdy část populace ovládl svět televize, počítačů a hamburgerů, můžeme pozorovat prudký nárůst dětí a mladých lidí s nadváhou. Onemocnění cukrovkou 2. typu se posouvá stále do nižších věkových kategorií.

zdroj: www.diadesatero.cz

Recept nejen pro diabetiky: Dia meruňkový koláč

Suroviny: 2 vejce, 1 a třetina šálku polohrubé mouky, třetina šálku hladké mouky, 6–7 tablet umělého sladidla, 3/4 šálku pomletých ořechů, 80 g rostlinného tuku, 1 šálek vlažného mléka, meruňky

Postup přípravy: Mouku promícháme v míse s práškem do pečiva a pomletými ořechy, zvlášť rozšleháme mléko, rozdrobené sladidlo, vejce a rozpuštěný tuk a vše vlijeme do ořechové směsi. Důkladně promícháme a vlijeme na vymazaný a hrubou moukou vysypaný plech, poklademe vypeckovanými a na menší kousky nakrájenými meruňkami a upečeme ve středně vyhřáté troubě při cca 160–170 °C asi 60 minut.

zdroj: http://www.recepty.eu/pro-diabetiky/dia-merunkovy-kolac.html