Cukrovka: Jak ji překonat zdravou stravou

Vydání: Číslo 4/2014

Nejzdravější potraviny: Rakytník řešetlákový

Tento mohutný dvoudomý strom (existují odděleně exempláře samčí a samičí) začal díky intenzívní výsadbě – jako prvek zahradnické architektury – zplaňovat a být na některých místech obtížným plevelem. Stal se však základem pro šlechtění a selekci odrůd s různou velikostí, barvou, vůní, chutí a pevností plodů.

Co obsahuje

Jak se uplatňují obsahové látky při podpoře zdraví? Listy jsou používány při prevenci artritidy, žaludečních vředů a při dně; je to zdroj vitamínů, minerálních látek, flavonoidů, aminokyselin a určitých tuků.

Co se jí

Mnohem významnější je však používání plodů: vnitřně jsou používány jako prevence proti infekcím, zlepšují zrak, tlumí vývoj sklerotických změn v organizmu a zpomalují stárnutí. Měkké bobulovité plody uzavírají světle hnědá, kulovitá semena, bohatá olejem. Rozemletá semena nebo tento olej jsou vnitřně používány jako odkašlávací prostředek, při astmatu, onemocněních oběhového systému (angina pectoris), působí preventivně proti sklerotickým plátům v cévách, zpomaluje vývoj senility, snižuje úmrtnost na rakovinu a toxicitu při chemoterapii zhoubného bujení, stabilizuje imunitní systém.

Široce využíván je také účinek oleje na zažívací ústrojí: působí proti vývoji žaludečních vředů a refluxní esofagitidy, zlepšuje noční vidění. Rozemletá semena a olej jsou navíc zdrojem určitého množství vitaminů A, C, E, beta-karotenu, superoxiddizmutázy, minerálních látek, aminokyselin a mastných kyselin. Zevně jsou výtažky z plodů a zejména olej ze semen používány při kožních reakcích (po silném oslunění), velmi dobře hojí rány vzniklé po popálení, silném ozáření, proleženinách, při akné, různých vyrážkách, suché kůži, ekzémech a kožních vředech.

Jak působí

Dobře působí na normalizaci krevního tlaku, krevních tuků, preventivně chrání cévy (odstraňují volné radikály, které v organizmu vnikají při stresu, některých chorobách a zvýšené fyzické námaze) a zlepšují imunity.

http://www.cukrovka.estranky.cz/

Recepty z rakytníku

Rakytníkový sirup

Rozmačkáme nebo umeleme na masovém strojku 3 l omytých plodů rakytníku, zalijeme 2 l vlažné vody, přidáme 2 dkg kyseliny citronové a necháme 24 hodin stát. Potom přecedíme, vymačkáme, na 1 l šťávy přidáme 1 kg krystalového cukru a na kraji plotny bez vaření rozpustíme. Můžeme přidat Petol. Ještě teplé plníme do láhví.

Plody rakytníku v cukru

Volí se stejné množství rakytníkových plodů a cukru, kterým se plody prosypou. Naskládají se do sklenic, na povrchu se zasypou cukrem, uzavřou se a dají na chladné a temné místo. Po každém odebrání plodů musíme obnovit horní vrstvu cukru.

Rakytníkový sirup proti únavě, při rekonvalescenci, pro zvýšení imunity

  • 1 kg šťávy z rakytníku
  • 1–1,5 kg cukru
  • plody rozmixujeme a přecedíme přes husté síto nebo plátěný pytlík
  • smícháme s cukrem, až se rozpustí
  • zásadně nevaříme, ohřejeme na max. 75 °C a naplníme do čistě vymytých sklenic
  • preventivně podáváme 1 lžičku denně, při nemoci 3× denně

Rakytníkový olej ze slupek po lisování šťávy na hojení ran a popálenin

  • slupky usušíme, umeleme, dáme do sklenice a zalijeme kvalitním olivovým olejem
  • dobře uzavřeme a dáme na 3 týdny na slunné místo, občas promícháme
  • pak přefiltrujeme a nalijeme do skleněné nádoby z tmavého skla a uložíme na chladném místě

Rakytníkové plody šetrně usušit, používat jako čaj, či jen tak zobat.

Rakytníkové plody zamrazit a používat do salátů či do koláčů jako ovoce.

Rakytníkové plody uchovávat v medu. Plody zalít kvalitním medem.

http://www.mimibazar.cz/