Proč a jak vzniká cukrovka?

Vydání: Číslo 2/2016

Cukrovka vzniká v důsledku nedostatečné produkce nebo nedostatečného využití hormonu inzulínu. Inzulín je produkován ß-buňkami slinivky břišní a umožňuje krevnímu cukru – glukóze (který se do krve dostává zpracováním přijímané potravy) přesun z krve do buněk, pro které je glukóza hlavním zdrojem energie. Přítomnost glukózy v krvi se nazývá glykémie. Hodnoty glykémie se měří a uvádějí v jednotkách zvaných milimol na litr (mmol/l).

Je-li v organizmu nedostatek inzulínu nebo není-li dostatečně využíván, dochází ke zvýšenému hromadění glukózy v krvi (hyperglykémie). Naopak není-li přijato dostatečné množství potravy nebo je-li vyvíjena intenzivní tělesná aktivita nevykrytá potravou, dochází ke snížení hladiny glukózy v krvi (hypoglykémie). Normální glykémie u zdravého člověka se pohybuje mezi 4–6 mmol/l.

Odborně je tedy diabetes mellitus poruchou metabolizmu. Zjednodušeně řečeno: je to onemocnění, kdy dochází k poruše zpracování cukrů, tuků a bílkovin v organizmu. Pokud není diabetes léčen nebo nejsou dodržovány doporučené zásady léčby, může dojít ke vzniku a rozvoji dalších závažných onemocnění a komplikací.

Příčina vzniku diabetu není známa, ale je známo několik možných spouštěcích faktorů, jako např. genetické vlohy a působení vnějšího prostředí (stres, virózy, obezita atd.) či konstituční tělesné faktory (rasa, pohlaví, věk apod.).

Příznaky cukrovky 1. typu

Cukrovka 1. typu a její příznaky se mohou objevit v kterémkoli věku, ale vrchol výskytu je v dětství a dospívání, obtíže se objeví většinou náhle, průběh je někdy dost dramatický, spojený s těmito příznaky:

  • váhovým úbytkem
  • velkou žízní – polydipsie
  • zvýšeným hladem („vlčí hlad“)
  • častým močením – polyurie
  • nezřídka také v podobě nějakého akutního stavu (hyperglykemické ketoacidotické koma) – stav s vysokou hladinou cukru a ketolátek v krvi, projevující se zvracením, bolestmi břicha až bezvědomím
  • psychickou zmateností

Příznaky cukrovky 2. typu

  • vyskytuje se většinou u pacientů s nadváhou až obezitou
  • polyurie – zvýšená produkce moči, vede k dehydrataci
  • polydipsie – zvýšené pití – zvýšená hladina cukru v krvi stimuluje CNS (mozek) provokovat žízeň
  • zvýšení hladu (inzulín anabolický hormon)
  • únava – zvýšená spotřeba energie v těle
  • hubnutí: příznaky jako glykosurie, polyurie, přebytek metabolismu tuků v těle vede ke snížení hmotnosti, jiní nemocní přibývají na váze, protože mají zvýšenou chuť k jídlu
  • rozmazané vidění – sítnice oka nejcitlivěji reaguje na změnu hladiny cukru v krvi
  • neuritidy – postižení nervstva: brnění, pálení v dolních končetinách
  • špatné hojení ran: riziko vzniku gangrén – postižení imunitního systému
  • opakované infekce moč. cest či moč. měchýře, kožní infekce
  • změna nálady
zdroj: http://www.mte.cz/

Recepty nejen pro diabetiky – Polévky

Z mangoldu:

150 g mangoldu, 1 střední mrkev, 1 větší brambor, 1 lž. másla, 1 str. česneku, koření Mahá, sůl.

Dáme vařit nadrobno nakrájený brambor do asi 400 ml vody. Nakrájíme mangold a dáme dusit na rozpuštěné máslo s kořením, česnekem a solí asi na 5 min. Do polévky přidáme nastrouhanou mrkev. Rozmixujeme mangold a smícháme. Můžeme přidat majoránku.

B 2, S 21, T 15, 996 kJ, vláknina 2 ve 2 porcích polévky.

Z munga:

50 g munga, 1 lž. rýže, 1 stř. petržel, 1 lž. másla, sůl, bobkový list, Mahá, kurkuma, 1 lžička lněného semínka.

Mungo přes noc namočíme, před vařením přidáme rýži, len a bobkový list. Na másle opražíme koření asi 5 vteřin. Přidáme k uvařenému základu i s nastrouhanou petrželí. Můžeme dochutit zelenými natěmi.

B 12, S 39, T 1,6, 771 kJ, vláknina 8,2

Rajská:

5 stř. rajčat, 2 lž. jáhel, 1 lž. másla, sůl, paprika, pažitka, špetka zázvoru a skořice.

Dáme vařit v horké vodě propláchnuté jáhly. Nakrájená rajčata rozdusíme, přepasírujeme k uvařenému základu a ochutíme.

B 0,2, S 5, T 1, 140 kJ, vláknina 2,5

Houbová:

100 g hub, 1 velká cibule, 2 lž. mouky (nejlépe celozrnné), 1 lž. másla, sůl, kmín, pepř.

Houby uvaříme s kořením, přidáme cibuli osmahnutou na másle. Mouku smícháme s vodou v malé misce na hustší těsto. Do polévky oddělujeme namočenou lžící nočky, občas promícháme, a když vyplavou, je polévka hotová. Můžeme dochutit pažitkou či zelenou cibulí.

B 2,1, S 1,5, T 1, 324 kJ, vláknina 5

Pohanková:

50 g topinamburů, 1 mrkev, 0,5 malé kapusty, 1 lž. pohanky, 2 lž. sojových vloček, sůl, kmín, koření (garam masala).

Kapustu a mrkev dáme do vřelé vody spolu se sójou a kořením. Po 5 min. přidáme nastrouhané topinambury a pohanku, polévku odstavíme a necháme 10 min. přikrytou dojít.

B 10, S 20,6, T 5, 566 kJ, vláknina 6

http://www.jogaazdravi.cz/