Konečné řešení cukrovky I. typu? Transplantace slinivky!

Vydání: Číslo 3/2016

Diabetici s cukrovkou I. typu jsou doživotně závislí na pravidelném dodávání inzulínu. Jejich organismus ho totiž nedokáže sám vyrábět. Tuto terapii mohou ale provázet závažné zdravotní komplikace, zejména nebezpečný pokles hladin krevního cukru. Řešením pro ty, u kterých se těžké hypoglykémie vyskytují opakovaně, může být transplantace slinivky.

Množství inzulínu, které naše tělo potřebuje, se během dne mění. Jiné je ve spánku a zcela odlišné pak těsně po jídle nebo při sportu. Diabetici proto musí upravovat dávky podávaného inzulínu podle těchto okolností. Pokud ale hormonu aplikují víc, než organismus nutně potřebuje, hrozí rozvoj život ohrožující hypoglykémie. Ideálním řešením, jak této komplikaci předcházet, je pro diabetiky transplantace pankreatu (slinivky břišní) nebo samotných Langerhansových ostrůvků, které ve slinivce zdravých lidí inzulín vyrábí. Jde ale o léčbu, která se v současnosti používá spíše výjimečně, a to:

  • u nemocných, kteří z důvodů konečného stadia diabetické nefropatie (poškození ledvin cukrovkou) zároveň potřebují transplantaci ledviny,
  • u jedinců, kteří nedostatečně vnímají příznaky spojené s poklesem krevního cukru a opakovaně se dostávají do těžkých hypoglykemických stavů s poruchou vědomí.

Samotná transplantace představuje poměrně složitý chirurgický zákrok, který je zatížen možnými komplikacemi. Pokud proběhne úspěšně, nemocný okamžitě ukončuje inzulínovou léčbu, na které byl do té doby životně závislý. Transplantovaná tkáň začne inzulín produkovat sama, a to přesně podle aktuálních požadavků organismu. Diabetik ale musí užívat imunosupresiva, aby jeho tělo cizí orgán neodmítlo, přičemž tato léčba je nutná po celý jeho život. Šance, že transplantát bude fungovat dlouhodobě (déle než 5 let), je podle odborníků vysoká a přesahuje 75 %.

Přestože je transplantace pankreatu nebo ostrůvků ideální léčbou diabetu I. typu, zdaleka není vhodná pro každého. Lékaři vždy pečlivě zvažují míru rizika spojeného s výkonem a doživotní imunosupresí.

zdroj: http://zdravi.euro.cz

Bábovka nejen pro diabetiky

Ingredience:

6 vajec, 3–5 odměrek tekutého sladidla vhodného pro pečení (např. Kandisin), 1 dcl oleje, 1 dcl horké vody, 250 g polohrubé mouky, 1 pudink (nejlépe dia), 1 lžíce kakaa, 2 lžíce rumu, 1/2 prášku do pečiva, citrónová kůra

Popis přípravy:

Žloutky utřeme se sladidlem, přidáme po částech olej a horkou vodu. Směs šleháme do zhoustnutí. Mouku smícháme s pudinkem, práškem do pečiva a spojíme s první směsí. Poté těsto zlehčíme hustým sněhem ušlehaným z bílků a citrónové kůry. Z kakaa a rumu umícháme kašičku, kterou spojíme s částí těsta. Do vymaštěné a moukou vysypané formy lijeme střídavě světlé a tmavé těsto (kakaové). Pečeme na 180 °C asi 30 minut.

zdroj: http://www.recept-recepty.cz/