Kustovnice čínská – záruka dlouhověkosti

Vydání: Číslo 5/2016

Kustovnice čínská patří mezi klenoty tradiční čínské medicíny. Příznivě harmonizuje činnost jater a ledvin; zprůchodňuje a uvolňuje energetické blokády v jaterních a ledvinových meridiánech.

Výrazně posiluje obranyschopnost a imunitu organismu. Zlepšuje krvetvorbu a má vliv na snižování krevního tlaku. Zvlhčuje plíce, čímž působí proti astmatu a některým druhům alergií. Je vhodná při nadměrném užívání alkoholu. Podporuje sexuální funkce. Může omezit rozšiřování lupénky a dalších kožních onemocnění. Posiluje zrak, uklidňuje podrážděné oči a zlepšuje ostrost vidění.

Kustovnice čínská, známá také jako goji [godži] nebo pod latinským názvem Lycium chinense se používá v celé Číně staletí jako omlazující ovoce. Vzhledem se nápadně podobá šípku, sušená vypadá jako větší červené borůvky. Chuť plodů je však sladší než šípek a bez kyselého dozvuku. V tradiční čínské medicíně i mezi obyčejnými Číňany je považována za naprosto nepostradatelný potravinový doplněk. Je známa svou mnohostrannou prospěšností na lidský organismus, a to jak v mladém, tak i pokročilém věku, přičemž nejsou známy žádné negativní vedlejší účinky.

Kustovnice čínská obsahuje celou řadu zdraví prospěšných látek, například velké množství betakarotenu, vitamíny C, B1 a B2, aktivní polysacharidy, důležité aminokyseliny včetně esenciálních aminokyselin a mnoho důležitých stopových prvků (např. zinek, selen, železo, vápník atd.).

Kustovnici čínskou můžete zobat přímo jako sušené ovoce. Dalším způsobem konzumace je tradiční čaj. Jak na to? Jednoduše plody zalijeme horkou vodou a necháme 20 minut louhovat, poté slijeme; vylouhované plody jsou velmi chutné a lze je rovněž konzumovat. Kustovnici lze použít do polévkových vývarů, do rýže, na saláty, ale i do koláčů, zákusků apod. – záleží jen na vlastní fantazii. Ideální a zdraví prospěšná denní konzumace kustovnice čínské je 10 až 20 g.

Recepty z kustovnice

Čerstvá a sušená kustovnice: Čerstvou i sušenou kustovnici je možno jíst i samotnou, stejně jako v kombinaci s ořechy a jiným sušeným ovocem ve formě griliáše.

Dochucování čajů: Kustovnice se přidává také do čajů. Plody se nechají vyluhovat cca 15 minut. I takto použité plody lze následně konzumovat.

Osvěžující odvar: Klasický způsob přípravy je vařit asi jednu lžíci kustovnice (cca 9–10 g) ve 1/4 litru vody 5–10 minut a vývar i s bobulemi vypít a sníst.

Lihový výluh nesmrtelnosti: 80 g plodů se vloží do 1 litru 40% lihu a nechá se 2 měsíce vyluhovat. Po této době lze přidat trochu medu a užívat 3 lžíce i s plody 2× denně nalačno.

zdroj: www.kustovnice.cz