Cukrovka – Jaké potraviny (ne)jíst

Vydání: Číslo 1/2017

V dnešní nabídce potravin na trhu je velmi těžké se vyznat. Pro správnou zdravou stravu jsou některé potraviny velmi vhodné, některé méně a některým je potřeba se přímo vyhnout.

Potraviny zakázané: tučné mléčné výrobky, žloutky a výrobky z nich, uzeniny, tučné maso – husa, kachna, koncentrovaný alkohol, volný cukr, moučníky, solené pochoutky – chipsy, oříšky.

Potraviny doporučené: tuky – olej, margaríny, mléko a mléčné výrobky – všechny druhy s nízkým obsahem tuků, maso – z mladších zvířat, libové (telecí, vepřové, jehněčí, kuře, králík, krůta), ryby – sladkovodní i mořské, zvěřina, šunka – drůbeží, vepřová v malém množství, zelenina – všechny druhy včetně luštěnin, ovoce – v malém množství, pečivo – celozrnné druhy.

Diavýrobky: Speciální diabetické potraviny nejsou v diabetické dietě nezbytné. Výživová potřeba běžného diabetika může být uspokojena běžně dostupnými zdravými výrobky. Diavýrobky bývají navíc energeticky bohaté a obsahují často stejný obsah sacharidů jako nedia výrobky. Je pak často lepší osladit si čaj kostkou cukru než sníst velký diazákusek.

Sladidla: Náhradní sladidla jsou náhražkami běžných třtinových cukrů. Můžeme je rozdělit na přírodní a chemická umělá. Přírodní i umělá sladidla jsou kalorická, nízkokalorická nebo nekalorická. Mezi přírodní kalorická sladidla patří například fruktóza nebo sorbit. V praxi se však neukázalo, že by použití náhradních sladidel mělo lepší vliv na průběh diabetu, neboť zvyšují glykémii podobně jako běžné třtinové cukry. Mezi chemická umělá nekalorická sladidla patří přípravky např. na bázi aspartamu nebo sacharinu. Zvláštní kategorií by pak mohly být nekalorické přírodní přípravky na bázi výtažků z některých rostlin.

Technologické postupy, které můžete použít: vaření, dušení, grilování – jen výjimečně smažení a dlouhodobé opékání.

zdroj: http://www.mte.cz/

Recept nejen pro diabetiky: Plněná rajčata

Suroviny:

4 velká tvrdá rajčata, 120 g drůbežího masa, 20 g rýže, 20 g oleje, 1 vejce, sůl.

Postup přípravy:

Z omytých rajčat seřízneme vršky a vydlabeme dužinu. Propranou rýži udusíme do měkka v osolené vodě, smícháme s umletým drůbežím masem, osolíme, přidáme rozšlehané vejce a dobře promícháme. Vzniklou směsí naplníme vydlabaná rajčata, která přikryjeme seříznutými vršky a naskládáme do olejem vymazané varné nádoby. Podlijeme horkou vodou a pod pokličkou dusíme. Vydlabanou dužinu rozvaříme, prolisujeme a přidáme do šťávy k rajčatům.

zdroj: http://www.vseprozdravi.cz/